Mersinli balýkçýlar, Akdeniz’de son dönemde çýkan sardalye boyutlarýnýn ufak olmasýna dikkat çekti. 11 santimlere kadar düþen sardalya için av yasaðý isteyen balýkçýlar, önlem alýnmazsa bir süre sonra balýðýn hiç çýkmayabileceði uyarýsýnda bulundu.
15 Nisan’da 12 mile kadar olan bölgede baþlayan av yasaðýyla birlikte barbun, gümüþ, lagos, karides ve kalamar gibi balýklar artýk denizden çýkmazken, diðer balýk türleri 12 milden sonra uluslararasý avlanma sahasýnda balýkçýlar tarafýndan avlanýlýyor. Özellikle Akdeniz’in hamsisi olarak bilinen ’sardalya’ balýðý uzun yýllardýr Mersinli balýkçýlarýn bu dönemdeki en büyük geçim kaynaðý olurken, son dönemde gelen balýklarýn boyutu görenleri tedirgin etti. 11 santime kadar düþen sardalya için yetkililere çaðrýda bulunan balýkçýlar, av yasaðýnýn bir an önce sardalyaya da uygulanmasýný istedi.
"Bu bizim için büyük bir tehlike"
Mersin Balýkçýlar Derneði Baþkan Yardýmcýsý Adnan Polat, Akdeniz’de sýcaklardan dolayý 15 Eylül’de yasaðýn kalkacaðýný belirterek, "Av yasaðýmýz bu tarihte kalkacak. 12 milden sonra avlanma serbest. Gýrgýr, trol balýkçýlýðý yasaklanmýþ durumda. Þu an el gýrgýrlarý ve serpme aðlarýyla sardalya ve kefal gibi balýklar çýkýyor. Tabi burada bir sýkýntýmýz var. Sardalya denizdeki bütün canlýlarýn temel besin kaynaðý. Özellikle büyük balýklar onunla besleniyor. Bizim balýkçýlýk sektöründe de özelikle Akdeniz’de balýkçýlarýn temel geçim kaynaðý sardalyedir. Denizdeki en önemli balýk sardalyadýr. Geçen ay 15, 16, 17 santim arasýnda olan sardalya, þu an 11-12 santime kadar inmiþ durumda. Her ne kadar el gýrgýrýyla serbest olsa da santimetresi düþüyor. Bu bizim büyük bir tehlike" diye konuþtu.